Ostrzenie noży


        Każdy nóż traci z czasem zdolność do cięcia, a to jak często musimy ostrzyć nasze noże zależy od kilku czynników. Po pierwsze od tego jak często używamy noża w kuchni, profesjonalny szef kuchni będzie musiał ostrzyć swój nóż o wiele częściej niż kucharz domowy. To, co cechuje noże japońskie to zdolność do dłuższego trzymania ostrości niż noże europejskie. Nie da się odpowiedzieć na pytanie jak często należy ostrzyć nóż japoński, mogę tylko jedynie zapewnić, że o wiele rzadziej niż europejskie. Poniżej kilka podstawowych rad jak ostrzyć nóż przy pomocy kamienia.

 

1. Przed użyciem należy zanurzyć kamień w wodzie na około 15 minut, kamień jest gotowy do użycia, gdy przestaną się uwalniać bąbelki powietrza.

  

2. Dla poprawienia stabilności zaleca się podłożenie pod kamień wilgotnej ściereczki lub użycie specjalnego uchwytu do kamieni.

3. Złap pewnie rękojeść noża z ostrzem skierowanym do siebie, trzymając kciuk na bocznej stronie ostrza. Trzema palcami drugiej ręki delikatnie przytrzymuj ostrze tak, aby miało kontakt z kamieniem na całej długości.

  

4. Trzymaj nóż pod kątem około 15 stopni w stosunku do kamienia, jest to mniej więcej wysokość dwóch monet jedno złotowych. Ważne jest, aby utrzymywać stały kąt w procesie ostrzenia.

  

5. Przesuwaj nóż do przodu i do tyłu ze stałym rytmem wykorzystując maksymalnie powierzchnię kamienia.  Kamień powinien być wilgotny podczas całego procesu ostrzenia.

 

6. Po pewnym czasie na całej długości ostrza powinny się pojawić zadziory, a ostrze w dotyku powinno być szorstkie.

 

7. Kiedy pojawią się zadziory zacznij ostrzyć drugą stronę ostrza. Po naostrzeniu drugiej strony zadziory powinny zniknąć, ale zaleca się przeciągniecie ostrza po kamieniu w celu całkowitego wygładzenia zadziorów lub użycie kamienia o gradacji 3000 lub więcej.

 


Krótki film o ostrzeniu noży na kamieniu wodnym.

 



Twoje konto





Zapomniales hasla?

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Wysyłka
0,00 zł Suma

Realizuj zamówienie

Zobacz nasze opinie na:

Program ochrony kupujących:



Program Ochrony Kupujących