Pielęgnacja i użytkowanie noży

Nawet najlepsze i najdroższe noże wymagają regularnej pielęgnacji i przestrzegania kilku podstawowych zasad użytkowania. Prawidłowo używany ostry nóż jest bezpieczniejszy niż tępy. Podczas pracy z ostrym nożem używamy mniej siły i tym samym jest mniejsza szansa niekontrolowanego ześlizgnięcia się noża.

Należy pamiętać, że wszystkie przez nas sprzedawane noże są bardzo ostre należy je przechowywać w bezpiecznym miejscu niedostępnym dla dzieci.

  Deska do krojenia - najodpowiedniejsza to deska z drewna lub tworzywa sztucznego.

♦ Nie wolno kroić na powierzchniach ze szkła, marmuru, metalu lub z jakichkolwiek twardych materiałów, bo szybko stępisz lub uszkodzisz swój nóż.

♦ Używaj noża zgodnie z przeznaczeniem, nie wolno rąbać kości lub kroić zamrożonego jedzenia, do tego służy tasak.

♦ Noże należy ostrzyć regularnie i w miarę potrzeby, używając odpowiednich przyrządów, kamieni do ostrzenia, ostrzałek ceramicznych lub diamentowych.

♦ Po użyciu, nóż należy umyć w ciepłej wodzie, nie używaj szorstkich myjek czy agresywnej chemii.

♦ Nie pozostawiać brudnego noża np. od soku z cytryny gdyż po pewnym czasie mogą pojawić się odbarwienia.

♦  Po umyciu należy dokładnie wysuszyć nóż.

♦  Zdecydowanie nie zaleca się mycia noży w zmywarce!

♦ Składuj swoje noże w taki sposób, aby nie stykały się w innymi nożami czy sprzętami kuchennymi, najlepiej w specjalnym bloku na noże.

♦  Przestrzegaj tych kilku prostych zasad a nóż będzie służył przez długie lata.


Twoje konto





Zapomniales hasla?

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Wysyłka
0,00 zł Suma

Realizuj zamówienie

Zobacz nasze opinie na:

Program ochrony kupujących:



Program Ochrony Kupujących