Kuchenny nóż Masamoto KK Yanagiba posiada ostrze, którego długość wynosi 240 mm. To podstawowy nóż stosowany przez mistrzów sushi. Jego długie oraz wąskie ostrze świetnie nadaje się do codziennego krojenia i plastrowania. Tradycyjnie poddawany jest jednostronnemu ostrzeniu. Nóż Yanagiba to niezbędne narzędzie do przyrządzania sashimi, jak i sushi. Pochodzi z rejonu Osaki w Kansai.

Minosuke Matsuzawa, parający się produkowaniem wysokiej jakości noży już pod koniec XIX wieku (1872 rok), był założycielem firmy Masamoto Sohonten. Miał marzenie, które zakładało wykreowanie marki perfekcyjnych noży – i teraz, po czasie, z całą pewnością można stwierdzić, że je zrealizował. Do tej pory noże kuchenne Masamoto uznaje się za jedne z najlepszych w rankingu światowym. Wyjątkowa kolekcja KK Kasumi posiada dwuwarstwowe ostrza, których rdzeń produkowany jest ze stali węglowej Shiro-ko #2, nazywanej White Steel no.2. Do wytworzenia zewnętrznej warstwy stosuje się natomiast miękką stal. Wszystkie noże z tej niezwykle udanej serii powstają w wyniku ręcznego wykuwania i wykańczania. Dzięki procesowi hartowania poziom twardości ich ostrzy wzrasta aż do poziomu 62-63 HRC. Wyjątkowe noże japońskie prezentują unikalny tradycyjny styl, a ponadto mają wiele walorów użytkowych (m.in. przez długi czas pozostają niezmiennie ostre). Seria noży Masamoto KK Kasumi przeznaczona jest dla sushi masterów, natomiast bez problemu mogą ich także używać miłośnicy kuchni japońskiej oraz sushi. Każdy nóż ma rękojeść w kształcie litery D, która jest wykończona piękną skuwką z rogu bawołu. Sama rękojeść produkowana jest z drewna magnolii. Ponieważ noże Masamoto KK Kasumi nie są nierdzewne, należy je odpowiednio pielęgnować. Warto zauważyć, że ich pełna wdzięku nazwa – Kasumi – dosłownie oznacza mgiełkę” lub „mgłę”. Nawiązuje do charakterystycznego „mglistego” wykończenia laminowanych noży z tej serii. Pakowane są one w eleganckie pudełka, idealnie sprawdzając się jako prezent. Sprawdź także nasz ranking noży kuchennych

  • Typ: Nóż Yanagiba
  • Długość ostrza: 240 mm
  • Długość całkowita: 390 mm
  • Wysokość ostrza: 31mm
  • Rękojeść: drewno magnolii, skuwka z bawolego rogu
  • Stal: Shirogami#2
  • HRC: 62-63
  • Typ ostrzenia: dwustronne
  • Waga: 140 gramy

GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”

Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.

Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.

Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.

W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:

  • sushi
  • poke bowl
  • okonomiyaki
  • i wiele innych

Jak otrzymać darmowego ebooka?

  1. Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
  2. Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
  3. Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
PłatnośćOpcje wysyłkiCena
Płatność przelewem lub Przelewy24Kureir DPD15 zł
Płatność przelewem lub Przelewy24 - zamówienie powyżej 500złPaczkomaty0 zł
Płatność przelewem lub Przelewy24 - zamówienie poniżej 500złPaczkomaty9,99 zł
Płatność za pobraniemKurier DPD25 zł
Płatność za pobraniemPaczkomaty17 zł

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Masamoto KK Yanagiba 240mm Shirogami 2”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnio oglądane

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Kup teraz